Tipuri de lentile

Lentile zilnice


Lentilele se îndepartează de pe ochi, înainte de a merge la culcare.

Lentile purtare prelungită

Lentilele se pot purta pentru mai multe zile, fără a fi îndepărtate seara, înainte de culcare.

Lentile de unica folosinta

Lentilele se înlocuiesc cu altele noi dupa fiecare purtare.

Lentile colorate sau cosmetice

Indiferent dacă optezi pentru lentile de contact cu dioptrii sau doar în scop estetic, pentru a schimba nuanța irisului, lentilele sunt recomandate de medicul oftalmolog, în urma unui consult de specialitate.

Lentile de contact – pentru orice nevoie de corecție a vederii


Lentilele de contact sunt dispozitive medicale folosite la corectia unui viciu de refractie al ochiului (miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie) si/sau la schimbarea aparenta a culorii ochilor (irisului).

Lentilele de contact sferice corectează miopia și hipermetropia. În cazul lentilelor sferice, imaginea este mult mai deformată decât în cazul celor asferice. Parametrii lentilelor sferice sunt dați de valoarea dioptriilor, de curbură și de diametru.

Lentilele de contact asferice nu sunt sferoidale, ci sunt aplatizate pe margini. Imaginea nu este distorsionată ca în cazul lentilelor sferice și este percepută mai intens. Lentilele de contact asferice corectează și forme ușoare de astigmatism.

Lentilele de contact torice corectează astigmatismul – o inabilitate a corneei de a focaliza corespunzator o imagine pe retină. Ochiul astigmat are forma unei mingi de rugby, tocmai de aceea refracția defectuoasă a razei de lumină în globul ocular face ca obiectul să fie focalizat doar parțial; obiectul în ansamblul său va apărea neclar și încețoșat. Astigmatismul este fie moștenit, fie apare în combinație cu miopia sau hipermetropia. Pe langa parametrii normali, pe care îi au și lentilele de contact sferice (dioptrie, curbura și diametru), lentilele de contact torice au în plus și dioptrie cilindrica și axă.

Lentilele de contact multifocale fac ca trecerea de la o dioptrie la alta să se facă continuu, gradat, fără linii de demarcație și fără treceri bruște de la o distanță la cealaltă. Lentilele multifocale conferă acuitate vizuală și la distanțele intermediare. Campul vizual este unul larg și tranzițiile între distanțe sunt aproape invizibile. Lentilele multifocale sunt destinate în principal pentru persoanele cu prezbiopie (diminuarea puterii de acomodare a ochiului o dată cu înaintarea în vârstă).

Intretinere

Daca nu folositi lentilele zilnice (de unica folosinta), medicii oftalmologi recomanda sa curatati si sa clatiti lentilele in fiecare zi, pentru a va asigura ca toate depunerile si impuritatile sunt indepartate de pe lentile. Primul pas este sa puneti lentila in palma (dupa ce v-ati spalat pe maini in prealabil) si sa turnati putina solutie peste aceasta. Frecati apoi usor lentila cu degetul, pe ambele parti timp de aproximativ 20 de secunde. Clatiti apoi lentilele de toate impuritatile dislocate cu un jet de solutie. Repetati procedura si pentru cealalta lentila, lasand apoi lentilele in recipient, pentru dezinfectare.

Dezinfectarea lentilelor in fiecare zi este necesara deoarece protejeaza ochii de infectii ce pot fi cauzate de diverse microorganisme depuse pe lentilele de contact. Toodata, indeparteaza depunerile naturale ale proteinelor cantonate pe lentila de contact.

Dezinfectarea este simpla. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa umpleti recipientul cu solutie si sa puneti fiecare lentila in compartimentul corespunzator. Trebuie sa lasati apoi lentilele in solutie pentru cel putin 4 ore sau pe durata noptii. Dupa acest timp, pot fi purtate fara a mai fi necesara clatirea lor.

Indicatiile specialistului oftalmolog sunt esentiale.

Specialistul oftalmolog va poate spune pentru cate ore pe zi puteti purta lentilele de contact la inceput si cum puteti apoi creste treptat acest interval, pana ajungeti la numarul maxim de purtare al acestora. Nu este indicat sa depasiti numarul maxim de ore, chiar daca va simtiti confortabil cu lentilele. Totodata, este indicat sa efectuati controale regulate la specialistul oftalmolog.

Verificarea zilnica a ochilor este esentiala, sa va asigurati ca vedeti clar, ca nu exista nici o senzatie de disconfort, ca ochii dumneavostra sunt sanatosi si nu prezinta iritatii.

Daca apare orice simptom descris mai sus, trebuie sa scoateti imediat lentilele de contact de pe ochi si sa contactati specialistul oftalmolog.

Întrebări?

Pentru orice informație ne puteți apela la numărul de telefon +4 021 313 1456 , sau scrie un mesaj prin intermediul formularului din pagina de contact